Turvallisesti netissä
RSS icon Home icon
 • Valitse turvallinen salasana

  Posted on January 12th, 2015 admin No comments

  12345 vai qwerty? No ei kumpikaan, ainakin jos olet salasanaa miettimässä. Liian simppelit ja helposti arvattavat vaihtoehdot kannattaa jättää väliin, ainakin jos et halua muiden murtautuvan käyttäjätileillesi. Heikot salasanat ovat muiden käyttäjien arvattavissa ja hakkereiden murto-ohjelmien purettavissa. Monimutkainen, turvallinen salasana sen sijaan ei ole helposti murrettavissa.

  Hyvä salasana sisältää vaihtelevasti niin pieniä kuin isojakin kirjaimia, sekoittaen mukaan myös numeroita ja mahdollisuuksien mukaan erikoismerkkejä. Hyvä salasana ei ole liity mihinkään helposti saatavilla olevaan tietoon, kuten syntymäpäiväsi tai lemmikkisi nimi. Parhaiten turvaat tunnuksesi, kun salasanasi ei tarkoita mitään, vaan lätki mielummin vaikka satunnaisesti näppäimistöä ja opettele rivi ulkoa. Kukaan tuskin arvaa, mistä kohtaa olet näppäimistöäsi sattumalta hakannut.

  Nykyisin netin palveluita ja niihin tarvittavia käyttäjätunnuksia on räjähtävissä määrin. Jokainen käyttäjätunnus vaatii salasanan, ja useimpien houkutuksena onkin käyttää yhtä samaa salasanaa jokaisessa palvelussa.

  Eri palveluiden eri salasanat vaativat valtavan määrän muistamista ja pohtimista siitä, mille sivulle kukin kuuluu. Yhden yleisen salasanan asettaminen kaikkialle on kuitenkin valtava virhe, sillä mikäli tietovuodon vuoksi yksi palveluistasi vuotaa salasanan ulkopuolisille tahoille, heillä on käytännössä avaimet murtautua myös kaikkiin muihinkin käyttämiisi palveluihin.

  Helposti kirjoitettavat ja yksinkertaiset salasanat ovat toki myös helpommin muistettavissa ja eri palveluihin kirjautuminen nopeutuu, mutta tällaisen salasanan murtaminen on erittäin nopeaa taitavan hakkerin käsissä. Käytä siis nyt pari minuuttia mahdollisimman vaikean numero- ja kirjainyhdistelmän luomiseen ja surffaa turvallisemmin kuin koskaan!