Turvallisesti netissä
RSS icon Home icon
  • Roskaposti ja sen estäminen

    Sähköpostitse viestiminen on yksi modernin tietoyhteiskuntamme kulmakiviä. Meilit ovat nopeita, tehokkaita viestejä, joille on ehtinyt kehittymään jo hyvin virallinen leima. Yksityishenkilöiden ja yritysten sähköpostikäyttö poikkeaa runsaasti toisistaan, mutta molempia ryhmiä vaivaa myös yksi sähköpostien heikoimmista puolista, nimittäin roskaposti. Roskapostiksi luokitellaan kaikki ei-toivottu sähköpostiviestintä, jota tuntemattomat ja joskus tunnetutkin lähteet lähettävät massoittain suurelle yleisölle.

    Roskaposti on erittäin tehokas viestintäväylä. Viestien lähettäminen on ilmaista ja se helposti massoille levitettävää materiaalia, joka voidaan tehdä kotoa käsin. Lisäksi roskapostin lähettäjiä on vaikea ottaa kiinni. Erilaiset virukset jopa valjastavat kotikoneita lähettämään roskapostia eteenpäin, jolloin epätoivottujen viestien lähettäjinä ovat periaatteessa tavallisten kansalaisten laitteistot.

    Roskapostin määrää kaikesta sähköpostiviestinnästä ei ole voitu vielä varmistaa, mutta arviot liikkuvat valtavissa määrissä: yleisimmät ja luotetuimmat arviot liikkuvat 70 – 90 % välillä.

    Roskapostilta on helpointa suojautua käyttää sähköpostissaan suodatusta, joka tunnistaa automaattisesti epäluotettavista lähteistä saapuneet viestit. Suurimmat palvelut, kuten Gmail ja Outlook, ovat kehittäneet järjestelmiinsä automaattiset suodatuskeinot epätoivotun viestinnän estämiseksi. Tämän lisäksi erilaisille sivustoille kirjautuessa on syytä arvioida, onko sivusto oikeasti luottamisen arvoinen. Sivut saattavat jakaa yhteystietosi eteenpäin eri suoramarkkinointiyrityksille. Näissä tapauksissa on hyvä käyttää varasähköpostiosoitetta käyttäjätunnuksen luomisessa. Näin pääasiallinen sähköpostiosoite pysyy siistinä, kun taas varasähköpostiin vastaanotettua materiaalia ei tarvitse käydä lukemassa kuin tunnuksia luodessa.