Turvallisesti netissä
RSS icon Home icon
 • Miten turvaat itsesi netissä

  Internetin käytön turvaamiseksi on kehitetty monia teknisiä tukia, joista on hyvä olla selvillä. Myös oma järkevä toiminta verkossa myös auttaa sinua säästymään vaikeuksilta. Internetin turvallisuutta kehitetään jatkuvasti uusilla ja tehokkailla ohjelmilla.

  Ehdoton ja aivan välttämätön turvallisuuden takaaja on viruksen torjunta ohjelmat, joita on saatavana sekä ilmaiseksi, että maksullisena. Parasta suojata laitteensa myös netissä kyyleviltä haittaohjelmilta, jotka ovat luotu varastamaan henkilökohtaisia tietojasi laitteeltasi. Uhkan voit torjua varustamalla laitteeseesi ohjelman, joka estää haittaohjelmien pääsyn koneelle. Henkilökohtaiset tiedot pysyvät salassa ja voit nukkua tyynesti.

  Laitteesi tarvii myös niinkutsutun palomuurin, joka tehokkaasti suojelee konettasi verkolla kierteleviltä viruksilta ja muilta vahingollisilta ohjelmilta. Päivitä ohjelma säännöllisesti jotta suojelu pysyy tehokkaana. Kierot ja rikolliset yksilöt kehittävät uusia ilkeitä viruksia jatkuvasti, joten palomuurin on oltava tehokas toistuvia hyökkäyksiä vastaan.

  Vaihda tärkeät salasanat säännöllisesti, jotta tietosi pysyvät mahdollisimman vaikeasti saavutettavissa. Älä paljasta salasanaa kenellekään, äläkä kirjoita sitä muistiin mihinkään ilmeiseen paikkaan. Parasta on piilottaa se hyvin vaikkapa keittokirjan väliin, tai tietokoneellesi tiedostoon, joka käsittelee paljon muunlaista vähäpätöistä tekstiä. Tekstin voi vaikkapa leikata ja liimata mistä vain artikkelista, jonka sekaan voi turvallisesti piilottaa myös salasanat. Vältä käyttämästä samaa salasanaa useassa yhteydessä.

  Jos käytät sosiaalista mediaa, älä paljasta varsinaisia tietojasi, esimerkiksi missä asut, postittaessasi viestejäsi. Facebookissa ei koskaan kannata mainostaa, kun olet poistunut asunnostasi vaikkapa lomalle, sillä murtovarkaita kiinnostaa tieto asiasta enemmän kuin ystäviäsi. Älä myöskään levittele tietoja, kuten mitä hienouksia olet hankkinut kotiisi, sillä joku muukin saattaa himoita niitä varkaus mielessä.

  Hyväksy Facebook ystäviksesi vain henkilöitä, jotka itseasiassa tunnet. Käytä kaikkia mahdollisia Facebookin tarjoamia säätöjä turvaamaan oma sivusi kurkistelijoilta, joiden et halua näkevän postiasi. Älä edes vastaa tiedusteluihin tai viesteihin, jotka tulevat henkilöiltä, jolla ei ole mitään yhteyttä sinuun tai ystäviisi.

  Muista, että internettiin liittämäsi valokuvat saattavat joutua kenen tahansa nähtäväksi – sillä valokuvien poisto netistä on suurin piirtein mahdotonta, kun levikki on alkanut. Ole etenkin erittäin varovainen lapsien suhteen. Lain mukaan sinulla ei ole oikeutta julkaista muista otettuja kuvia ilman lupaa, joten kunnioita myös muiden yksityisyyttä netiissä toimiessasi.

  Verkossa työskentelevät rikolliset ovat erittäin halukkaita varastamaan jopa identiteettisi, joten kaikenlaisen henkilökohtaisen tiedon antaminen, vaikkapa vain leikkimielessä saattaa koitua vahingoksi, jos tietosi joutuvat vääriin käsiin.

  Valista läheisiäsi, etenkin lapsia ja ikääntyviä ihmisiä internetissä piilevistä vaaroista.