Turvallisesti netissä
RSS icon Home icon
  • Kotiverkon suojaaminen

    Posted on January 5th, 2015 admin No comments

    Tilatessasi kotiisi langattoman verkkoyhteyden, on ensimmäisenä tehtävänäsi varmistaa sen turvallisuus ja suojaus. Vielä viime vuosina lähes kaikkien käytössä oli LAN (Local Area Network) –yhteys, jolla tietokone liitettiin verkkoon verkkokaapelin avulla. Toisin kuin perinteisellä kaapeliyhteydellä, langattomaan verkkoosi voi päästä tunkeutumaan myös epätoivottuja osapuolia. Suojaamattomaan verkkoon liityttäessä riittää, että ollaan tukiaseman lähettämän signaalin kantoetäisyydellä. Ilman salasanaa henkilökohtaisesta yhteydestäsi on muodostunut paikallinen avoin langaton verkko, jonka vaaroista kerromme toisessa artikkelissamme.

    Avoimeen verkkoon liittyessään ulkopuoliset voivat käyttää yhteyttäsi omissa toimissaan ja niin halutessaan jopa saastuttaa muut verkkoon yhteydessä olevat laitteet. Toisten liittymistä on vaikeaa havaita, etkä pysty myöskään näkemään, mikäli joku toinen kuuntelee omaa tietoliikennettäsi. Voit itse kuitenkin pyrkiä kuuntelemaan omaa kotiverkkoasi ja tarkastamaan, liikkuuko linjoilla tuntemattomia yhteyksiä. Tämä on mahdollista asettamalla verkkoon yhdistetyn tietokoneesi WLAN (Wireless Local Area Network) -korttisi kuuntelutilaan.

    Onneksi nykyisin verkkoyhteyttä asennettaessa modeemeista löytyy ennaltamäärätyt salasanat, jotka varmistavat ulkopuolisten pysymisen ulkopuolella. Kaikilla valmistajilla tämä ei tosin vielä pidä paikkaansa, ja langattoman verkon perusasetukset päästävät kenet tahansa linjoja vinguttelemaan. Tällöin asentajan on asetettava verkolle salasana mahdollisimman pian. Mikäli et ole varma, kuinka langaton yhteys voidaan suojata salasanalla, kannattaa ottaa yhteyttä tietotekniikan taitaviin läheisiin tai vaihtoehtoisesti palveluntarjoajaasi. Palveluntarjoaja tosin useimmiten veloittaa palveluistaan, mutta rahallinen sijoitus voi olla paikallaan, mikäli et muuten kykene suojaamaan yhteyttäsi ulkopuolisilta.