Turvallisesti netissä
RSS icon Home icon
 • Haittaohjelmat

  Posted on September 12th, 2014 admin No comments

  Tietokonemaailmaa häiritsevät haittaohjelmat eli malwaret ovat useimpien verkkoselaajien riesa ja ainainen päänsärky. Haittaohjelmat pyrkivät mm. kalastelemaan käyttäjien tietoja, muokkaamaan tietokoneen käyttöjärjestelmän toimintaa tai jopa estämään sen käytön. Haittaohjelmia kehitetään moniin eri tarkoituksiin, mutta yksikään niistä ei tavallista nettikäyttäjää miellytä. Nykyään haittaohjelmia löytyy miljoonia, joista yksikin voi vahingoittaa tietokoneesi toimintaa.

  Oikeanlaisen palomuurin valinta on erityisessä asemassa haittaohjelmien välttämisessä. Palomuuri suojelee verkkoyhteyttäsi ja estää tuholaisten pääsyn kovalevyllesi. Erityisesti Microsoftin Windows-ympäristössä erillinen palomuuri on lähestulkoon pakollinen hankinta välttyäksesi hyökkäyksiltä. Sen sijaan Applen Mac OS X –ympäristössä haittaohjelmia esiintyy huomattavasti vähemmän, joten sen käyttäjät voivat turvautua vain käyttöjärjestelmän omaan tietoturvaan.

  Haittaohjelmista tunnetuimpia ovat virukset, jotka ovat itseään levittäviä pieniä tiedostoja, jotka tarrautuvat tietokoneen ohjelmistoihin. Troijalaiset taas ovat normaalilta näyttäviä ohjelmia, jotka kuitenkin tekevät aivan jotain muuta kuin käyttäjä olettaa niiden tekevän. Spywareja eli vakoiluohjelmia käytetään tietojen, kuten pankkitunnusten tai salasanojen kalasteluun. Myös tavallisten ohjelmien mukana saattaa asentua malwareksi laskettavia mainosohjelmia, jotka pyrkivät levittämään mainontaa eri tuotteista ja palveluista epärehellisin keinoin.

  Haittaohjelmilta on kaikista helpoin välttyä seilaamalla netin turvallisilla ja tunnetuimmilla sivustoilla. Suurimmista verkkosivustoista pöpöt harvemmin välittyvät, sillä niiden omat tietoturvajärjestelmät ovat hyvin korkealla tasolla. Mikäli sen sijaan epäilet vierailtavan verkkosivun luotettavuutta, ei siellä vierailua voi suositella hyvän palomuurinkaan omaavalle käyttäjälle.