Turvallisesti netissä
RSS icon Home icon
 • Avoimet langattomat verkot

  Posted on September 28th, 2014 admin No comments

  Avoimia langattomia verkkoyhteyksiä on nykyään joka puolella: kahviloissa, lentokentillä, busseissa ja jopa useilla kaupungeilla on omat yhteytensä asukkailleen ja vierailijoilleen. Julkisten verkkojen laatu on hyvin vaihtelevaa ja riippuu paljon omasta sijainnistasi. Päästessäsi mahdollisimman lähelle tukiasemaa, myös signaalisi vahvuus paranee. Avointen verkkojen käyttöä kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan vältellä, sillä niissä piilee aina pieni vaara tietomurron mahdollisuudesta.

  Suojaamattomassa, avoimessa verkkoyhteydessä kaikki tuottamasi tietoliikenne on nimittäin muiden verkon käyttäjien nähtävissä. Mikäli verkkoon yhdistyy lisäksesi riittävän taitava tietokoneiden käyttäjä, tämä voi omilla ohjelmistoillaan seurata liikkeitäsi kyseisessä verkossa.

  Avoimien langattomien verkkoyhteyksien tietoliikenne on kuitenkin salattavissa. Henkilökohtaiset salasanat verkkoon yhdistettäessä takaavat mielenrauhan, vaikka tämä vaatiikin niin järjestelmältä kuin käyttäjältäkin hieman vaivannäköä. Myös verkkopalveluiden päässä salaaminen onnistuu, sillä SSL-suojatut verkkosivut eivät ole muiden saman verkon käyttäjien nähtävissä. Tämän voit tarkistaa vilkaisemalla osoiteriviäsi, jossa SSL-suojatun nettisivun alussa voit nähdä tekstin ‘https’. Sen sijaan ‘http’ ilman s-kirjainta on salaamaton, perinteinen yhteys, jota ulkopuoliset voivat halutessaan tarkkailla.

  Vaikka avointen verkkojen käyttäminen ei olekaan täysin suositeltua, on sen käyttäminen useimmiten turvallista. Mikäli laitteistoosi on asennettuna riittävät tietoturvajärjestelmät, voit luottavaisin mielin surffailla netissä suosikkikahvilassasi. Jos sinulla kuitenkin on mahdollisuus käyttää yksityistä yhteyttä, pyri välttämään avoimeen verkkoon yhdistämistä.